123 456 7890

Akatemialle ansaitut pinnat
Wall-Akatemia KuPS Akatemia 2-0 (2-0)
16 min 1-0 Teemu Penninkangas
21 min 2-0 Sami Viljanen

Wall-Akatemian nimellä Talenttiakatemioiden SM-sarjan Valiosarjaa pelaavat nuoret pelimiehet ottivat tililleen ansaitun voiton KuPS Akatemiasta lauantaina Wallsport Areenassa.

Ensimmäisellä puoliajalla hankittu kahden maalin johto olisi voinut revetä suuremmaksi jo ensimmäisellä jaksolla, mutta myös ottelun loppuhetkillä, jolloin pallo oli kahdesti vieraiden maalipuissa.

Kotijoukkue oli pelillisesti parempi ensimmäisellä puoliajalla, vaikka toki ottelu kokonaisuutena olikin melko tasainen vääntö pallollisen pelaamisen ollessa mittarina. Kokonaisuutena isännät kuitenkin loivat selvästi enemmän todellisia maalipaikkoja kuin keltapaitainen vierailija.

Ensimmäisen kerran maalintekoa yritti ihan vakavissaan kotijoukkue Veli-Pekka Pajulan lauottua pallon kuitenkin hieman yli kuopiolaismaalin ottelun yhdeksännellä peliminuutilla.

Maalia päästiin kuitenkin juhlimaan jo seitsemän minuuttia myöhemmin kulmurin jälkitilanteesta. Vaikka pallo lopulta menikin verkkoon vieraiden pakin jalasta, viimeistelijäksi voidaan hyvällä syyllä merkitä todella vahvasti esiintynyt Teemu Penninkangas, josta on kasvamassa huikean pelimies Kerholle.

Vain viisi minuuttia myöhemmin kotijoukkue siirtyi kahden maalin ratkaisevaan johtoon ensimmäistä akatemiapeliään pelanneen kauhajokelaisen Ville Luomapuron oivallisen esityön tarjottua takatolpalle nousseelle Sami Viljaselle vapaan paikan. Viljanen ei paikasta erehtynyt, vaan pallo oli viiden minuutin sisään jo toistamiseen vieraiden maalissa.

Vierailla oli koko ensimmäisellä puoliajalla kaksi varteenotettavaa paikkaa saada pallo Wall-Akatemian maaliin. Toisessa tilanteessa pallo meni noin vitosen viivaa läpi alueen kenenkään siihen osumatta ja toisen, aivan jakson viimeisillä hetkillä tulleen, tilanteen Toni Koivusaari selvitti erinomaisesti.

Toisen puoliajan vanhennuttua kymmenisen minuuttia oli Luomanpuro päästä lisäämään kotijoukkueen johtoa, mutta veto painui yli maalin. Vain pari minuuttia tuosta KuPS oli saada kavennuksen, mutta Toni Koivusaari esitti jälleen yhden “gamesaverin” ja piti isännät turvallisessa kahden maalin johdossa.

Henri Huillan oltua nilkkavammaisena katsomon puolella Tommi Kukila palasi toppariksi Niko Nauholzin viereen päästen ottelussa yrittämään maalintekoakin kahdesti. Ensimmäisen puoliajan pusku meni yli, mutta toisella puoliajalla nähty vapari oli todella hyvä. Kotijoukkueen kannalta vieraiden maalivahti, Henri Väätäinen, vain oli valitettavasti hereillä pelastaen kovan takanurkkaan suuntautuneen vedon väljemmille vesille. Sama mies piti joukkuettaan pystyssä myös pari minuuttia myöhemmin Jesse Jääskeläisen tulitettua varsin napakasti.

Ottelun loppuhetkillä vieraat hakivat tasoitusta nostamalla enemmän miehiä ylös ja pistämällä pitkien pallojen myötä painetta Wall-Akatemian alakertaan.

Alakerta kesti kuitenkin hienosti, vaikka Niko Nauholz joutuikin jättämään kentän pikkuvamman takia. Tilalle tullut Antti Viita selvisi tehtävistään erinomaisesti.

Loppua kohti kotijoukkueelle tuli vielä kaksi oivallista tilannetta repäistä johtonumerot selkeämmiksi. Ensin Erno Ruismäki karkasi vieraiden hiukan epävarmalta alakerralta karkuteille, laukoi pallon ensin päin maalivahti Väätäistä ja puski siitä jatkopallon tolppaan. Pelikellossa oli toki jo 92. minuutti kulumassa.

Minuuttia myöhemmin melkoisesti harmia vieraiden puolustukselle aiheuttanut Teemu Penninkangas puolestaan laukoi pallon tolppaan.

Missään nimessä isäntien voittoa ei voi pitää vääryytenä. Vaikka vieraiden keskikentällä hääräsi maajoukkueessa esiintynyt ja hollantilaisen SC Heerenveenin leirillä vieraillut taitoniekka Aleksi Paananen, ei kotijoukkueen keskikenttäsotureiden tarvinnut hävetä tippaakaan.

Syksyllä pelatussa BSM-matsissa Magnum Areenalla Paananen oli selkeästi kanarialintujen paras pelaaja. Tällä kertaa hän ei kuitenkaan noussut esiin samalla tavalla.

Erityisen ilahduttavaa nähtävää olivat debytantti Ville Luomapuro ja vahvan pakkipelin pelannut Kalle Taimi. Myös Teemu Penninkangas ja loistavasti vaihdosta kehiin tullut Aleksi Ahde olivat joukkueensa eliittiä.

Voitto nosti Wall-Akatemian kuuteen sarjapinnaan. Voitollaan Wall-Akatemia myös ohitti samalla KuPS:n ja PK-35:lle kotonaan peräti 5-1 hävinneen Tampere United Akatemian, sekä FF Jaro Akatemian. Nyt joukkue on taulukossa viidentenä. On kuitenkin huomioitava, että joukkueet ovat pelanneet eri määrän otteluita ja esimerkiksi ensi viikonloppuna Wallsport Areenaan saapuvalla FC Honka Akatemialla on tilillään vasta yksi matsi.

Juha Kallionpään johtaman erotuomarikolmikon työskentelystä ei edes pahimmalla mahdollisella tahdolla löydä kauheasti moittimista.

Joukkueen valmentaja, Esa Haanpää, oli aiheellisesti tyytyväinen omiensa esitykseen.

“Ensimmäinen puoliaika oli hyvä ja siinä oli nähtävissä niitä elementtejä, joista joukkueen kanssa on puhuttu. Ne isot teemat, joita ottelussa oli toimivat myös. Pallottoman liike oli oikein hyvää ensimmäisellä puoliajalla ja painopisteen muuttaminen pallonriiston jälkeen. Se, miten pallonriistoon ja -menettämiseen reagoitiin oli juuri sitä, mistä olimme puhuneet”, hukui “Eski” tyytyväisyyttä.

“Myös pallokontrolli oli hyvää. Toisella puoliajalla olimme ihan ok ensimmäiset 25 minuuttia. Sitten lopussa meillä olisi ollut avaimet latoa lisääkin maaleja vieraiden nostettua peliään. Meiltä katosi siinä hieman maltti. Peli on maltettava pelata loppuun saakka. Jos kaveri nostaa peliään tuolla tavalla, meidän on pystyttävä hyödyntämään se. Nyt meillä olisi ollut mahdollisuus kahden läpiajon lisäksi saada vielä 3-4 lisää ja iskeä maaleja. Kokonaisuutena peli oli kuitenkin hyvä ja voitto ansaittu”, tiivisti Haanpää.

Wall-Akatemia: Toni Koivusaari, Kalle Taimi, Tommi Kukila, Niko Nauholz (66. Antti Viita), Sami Viljanen, Ville Luomanpuro (80. Akseli Metsä-Ketelä), Saku Koskinen (63. Juho Pajula), Jesse Jääskeläinen, Veli-Pekka Pajula (59. Erno Ruismäki), Miika Korpela (59. Aleksi Ahde), Teemu Penninkangas