123 456 7890

Huikea takaa-ajo
Wall-Akatemia – TamU Akatemia 5-4 (0-2)

17 min 0-1 Aleksi Pylkkönen
21 min 0-2 Tero Intala
51 min 0-3 Antto Hilska
54 min 0-4 Aleksi Pylkkönen
59 min 1-4 Akseli Metsä-Ketelä
67 min 2-4 Teemu Penninkangas
72 min 3-4 Jani Liski (oma maali)
85 min 4-4 Henri Huilla
88 min 5-4 Teemu Penninkangas

TP-Seinäjoen junioreista muodostuva Wall-Akatemia nousi totaalisesta koomasta, kaivaen tiensä ihmisten ilmoille neljän maalin syvyisestä kuopasta, johon vierasjoukkue oli jo lapioimassa täytettä ja valmiina tuulettamaan puolihuolimatonta voittoa.

Täysin luokattomasti ensimmäisen tunnin ajan kentällä kontannut musta-asuinen joukkue oli miltei häpeäksi jalkapallolle. Syöttöjä ei osattu tarjota omille edes muutaman metrin mittaisina, keskikenttä hävittiin vieraille 100-0 ja kummallekin veskarillekin sattui painajaismainen iltapuhde. Oli vaikea päättää katsomossa, ruvetako parkumaan, vai revetäkö nauramaan. Niin katastrofaalista oli kotijoukkueen tekeminen. Tai tekemättä jättäminen.

Valmentaja Esa Haanpää teki ainoat oikeat ratkaisut joukkueen seisoskeltua ja pisti palikat uuteen uskoon nakaten uusia miehiä seitsemän kappaletta kentälle ja muuttaen taktiikkaa. Kolmen alakerta toimi, peli saatiin haltuun ja tasan 60. minuutilla Akseli Metsä-Ketelän tykki antoi ensimmäisen kerran ilonaihetta joukkueelle maalin muodossa.

Kahdeksan minuuttia myöhemmin taas kerran joukkueensa parhaimmistoon kuulunut Teemu Penninkangas kajautti hirmuisen vedon rankkualueen sisäpuolelta ohi maalivahti Pentti Pussisen saatuaan hyvän syötön Kalle Taimilta ja näin akateemikot olivat kahden maalin päässä kellon näyttäessä 68. minuuttia.

Viisi minuuttia ehdittiin tahkota lisää ja kotijoukkue iski jälleen. Henri Huilla puski voimalla kulmurin kohti Tampere Unitedin maalia, missä vieraiden Jani Liski ohjasi pallon omiin. Tosin Liskiä on maalista turha syyttää, sillä se olisi uponnut sisään muutenkin.

Kun peliaikaa oli jäljellä enää viisi minuuttia, nousi Wall-Akatemia ensimmäisen kerran haudan partaalle hengittämään raikasta ilmaa. Pää oli saatu pinnalle ja piste oli tulossa Henri Huillan oltua jälleen erikoistilanteessa ylhäällä ja kaikkein korkeimmalla päineen. Pusku upposi maaliin ja peli oli 4-4, kun kellossa oli viisi minuuttia jäljellä.

Hirmuiseen hurmokseen päässeet isännät eivät jättäneet hommaa kesken, vaan Kalle Taimi pelasi jälleen Teemu Penninkankaan karkuteille, eikä nuori alavutelainen erehtynyt, vaan niittasi kauden kuudennen akatemiamaalinsa seitsemässä ottelussa ratkaisten kamppailun isäntien eduksi.

– Aika helpolla me saimme maalimme, sillä pelihän oli muuten aika tasaista. Meiltä loppui liike ihan täysin, Seinäjoki meni kolmen alakertaa ja reagoin siihen kyllä, mutta he onnistuivat todella hyvin. Tämä on kuitenkin oppimisprosessia ja jos meidän pojat ottavat tästä opikseen, se on tehnyt tehtävänsä, kuittasi kirvelevän tappion kokenut Jarkko Wiss.

– Joskus kannattaa riskinotto. Vaihdot onnistuivat tänään ja pelisysteemin muutos palkitsi. Rohkea rokan syö, myhäili isäntien valmentaja, Esa Haanpää riemuissaan.

– Ekat 60 minuuttia me olimme niin huonoja, että oikein hävetti. Syöttöpeli oli niin kauheaa, ettei sitä voinut jalkpalloksi kutsua. Me emme olleet tähän matsiin valmiita, vaikka kaikki vaikutti eilen olevan ihan ok viimeistelyharjoituksissa. Kai sitä edelleen leijuttiin PK-voiton huumassa. Arvokas voitto tämä meille oli, lisäsi Haanpää.

Huipputasaisessa Talenttiakatemioiden SM-sarjan Lohko A:ssa on lauantain otteluiden jälkeen nyt peräti viisi joukkuetta 13 pisteessä. Näistä viidestä joukkueesta PK-35 on jo pelannut kaikki ottelunsa. Vastaavasti FC Interillä on jäljellä kaksi peliä. TPS, FC Lahti ja Wall-Akatemia ovat kukin pelanneet seitsemän matsia. Seinäjokelaiset ovat maalisuhteella tällä hetkellä viidentenä, joten pistekin Pietarsaaresta viikon kuluttua takaa paikan SM-lopputurnauksessa Eerikkilässä ilman karsintoja.

Wall-Akatemia: Toni Koivusaari (46. Tuomas Karjanlahti), Kalle Taimi, Niko Nauholz (67. Henri Huilla), Tommi Kukila, Eero Rantanen (46. Sami Viljanen), Jesse Jääskeläinen (58. Aleksi Ahde), Miika Korpela (58. Akseli Metsä-Ketelä), Saku Koskinen (67. Erno Ruismäki), Juho Pajula (46. Ville Luomapuro)