123 456 7890

Kerho kaatoi kesyn kissapedon
SJK – Ilves 4-1 (4-0)
17 min 1-0 Mikael Muurimäki
29 min 2-0 Janne Salli (om)
40 min 3-0 Mikko Ylihärsilä
46 min 4-0 Mikael Muurimäki
64 min 4-1 Miki Sipiläinen (rp)

Kakkosen Lohko C:n ja B:n välinen tasoero ei vaikuta ainakaan lauantai-iltana Wallsport Areenassa nähdyn perusteella olevan aivan niin räikeästi etelän seurojen eduksi kuin moni on kuvitellut.

Kerho nimittäin pyöritteli ensimmäisellä puoliajalla tupsukorvaista sylikissaa mennen tullen latoen taululle neljän maalin johdon. Ilves oli ennen lauantaita pahoinpidellyt vastustajiaan miltei mennen tullen, mutta nyt kissapedosta tuli todellinen kehräävä seuraneito.

Molemmilta joukkueilta puuttui kokoonpanostaan muutama pelimies, joista eittämättä nimekkäin oli Ilveksen pelaaja-valmentaja Valeri Popovits. Kotijoukkueelta sivussa olivat edelleen pitkäaikaispotilas Petri Huttu, Toni Kujala, Nuutti Panula, Anssi Syrjämäki, sekä Mikko Väänänen.

Se ei kuitenkaan kotijoukkueen tahtia paljonkaan hidastanut. Päin vastoin. Otteet olivat mahdollisesti jopa parempia kuin HJK:ta vastaan ensimmäisen tunnin aikana.

Vaikka Ilvestä hiukan leikkimielisesti sylikissaksi nyt voikin kutsua, on sen kynnet terävät ja joukkue on Kakkosen ehdotonta eliittiä. Siinä mielessä näin selkeä voitto on melkoinen itsetunnon kohotus kotijoukkueelle ja osoitus siitä, että oikeita asioita on opittu.

Kerho aloitti vieraiden kouluttamisen ottelun 17. peliminuutilla, jolloin todella vahvan kamppailun pelannut Juha Etelä-Aho vapautti Mikael Muurimäen karkuteille ja maalintekoon.

Lisää tuli vajaan puolen tunnin pelin jälkeen, jolloin Miikka Tuovila puolestaan tarjoili pallon oikeaan laitaan Muurimäelle, jonka kovan matalan keskityksen epäonninen Janne Salli ohajsi omiin. Ehkä hiukan ironista, mutta se olikin Ilveksen ainoa laukaus kohti maalia koko ensimmäisellä puoliajalla. Vieraiden kannalta se valitettavasti suuntautui kohti omaa maalia.

Kahden maalin johtokaan ei ahnaalle Kerholle riittänyt. Lisää piti tuleman ja lisää myös tuli. Pelikellon ehdittyä ottelun 40. minuutille Kerho sai vapaapotkun, jonka jälkitilanteesta vieraiden epävarman ottelun pelannut Pentti Pussinen torjui yhden vedon mainiosti, muttei enää voinut jatkotilanteelle mitään. Ville Ylisen keskitys löysi Mikko Ylihärsilän luukulta, mistä “Myhi” puski tilanteeksi jo 3-0.

Olisi saattanut kuvitella, että jo nyt piisaa, mutta eipä niinkään. Pelattiin jo ensimmäisen puoliajan lisäaikaa Juha Etelä-Ahon vapautettua uudelleen Mikael Muurimäen karkuun. “Mikki” kiersi vielä maalivahdinkin tulittaen pallon lopulta tolpan kautta sisään. Harvapa olisi uskonut, että tauolle mennään neljän maalin kotijoukkueen johtonumeroissa.

Lienee aivan luonnollista, että moinen ylivoima hiipii pelimiesten korvienväliselle vyöhykkeelle ja niin kävi myös tällä erää. Toisella puoliajalla vieraat saivat pelistä otetta selkeästi ensimmäistä puoliaikaa enemmän ja Kerhon maalissa pelannut Petri Tuomela joutuikin esittämään kolme loistavaa torjuntaa.

Kavennusmaalinsa Ilves sai kyllä melko halvalla tavalla, sillä ottelun ihan kohtuullisesti hyppysissään pitänyt Juha Kallionpää päätti antaa säälirankkarin tupsukorvien hyökkäilijän kompuroitua omiin jalkineihinsa. Oletettavasti pilkun tulittanut hemmo oli Miki Sipiläinen, joka pisti pilkun sisään tehden loppunumeroista hieman inhimillisemmät.

Kallionpää oliti kyllä voinut antaa samanlaisen säälipilkun toisessakin päässä, jos linja olisi ollut samanlainen, sillä vieraiden puolustus repi Teemu Penninkankaan nutusta nurin vain hieman Ilveksen kavennuksen jälkeen. Saattaa olla, että Kallionpää sai vihkoonsa myös Janne Sallin nimmarin armahdettuaan entisen seinäjokelaisikonin ensimmäisellä puoliajalla miehen vedettyä surutta sukille Kerhon hyökkääjää rangaistusalueen rajan tuntumassa. Yhtä kaikki, puhallukset tai puhaltamatta jättämiset eivät lopputulokseen vaikuttaneet kuin Ilveksen kavennuksen verran.

Kokonaisuutena kotijoukkueen peli oli ensimmäisen puoliajan osalta kerrassaan erinomaista. Voi vain kuvitella, millaista peli onkaan toukokuussa ja kauden vanhentuessa vieläkin enemmän, jos se oikeasti menee vielä paljonkin eteenpäin.

Jo nyt on selvää, ettei maalinteko tule olemaan kovin helppoa Kerhoa vastaan. Ilves loi toisen jakson loppupuoliskolla 3-4 hyvää paikkaa, mutta nekin selvitettiin. Ensimmäisellä puoliajalla kotijoukkueen oltua täysin peliin keskittyneenä, ei Ilves maalipaikkoja saanut aikaiseksi.

Keskikenttä toimi mukavasti Ville Pajulan ja Ville Ylisen pelattua kolmion alimmaisina ja Miikka Tuovilan kymppipaikalla. Tuovila alkaa yhä enenevässä määrin lunastaa niitä lupauksia, mitä miehen pelitaidoista on jalkapallomaailman folkloren myötä kuultu.

Kärjessä Mikael Muurimäki teki talvikauden ensimmäiset osumansa ollen hyvällä pelipäällä. Vaikka Juha Etelä-Aho ei maalin makuun päässytkään, tekee mies hirmuisen määrän työtä joukkueen eteen ja se palkittiin kahdella maalisyötöllä. Myös Mikko Ylihärsilä osoitti olevansa todellinen vahvistus tähän ryhmään.

Ilveksen otteet eivät todellakaan vakuuttaneet, mutta kannattaa muistaa, että kyseessä on vain yksi ottelu. Sen perusteella ei kannata erityisen vankkoja käsityksiä muodostaa. Se on kuitenkin todettava, että joukkueen vauhti ei ensimmäisellä puoliajalla olisi riittänyt edes kiivaasti marjastamaan askeltavan mummon mukana. Joukkueen peli oli verkkaista, eikä siinä kauheasti ollut ideaa.

Muutama pelaaja viljeli enemmän kiekkopuolen taklauksia ja kävikin väistämättä mielessä, että lieneekö tässä syy jääkiekko-Ilveksen taaperrukselle: parhaat lonkkataklaajat vetävät futispuolella…

Terävimpiä olivat ehdottomasti Miki Sipiläinen kärjessä ja Mikko Laine laidalla. Kumpikaan vain ei paljon palloja saanut, joten lopullinen terävyys jäi arvoitukseksi.

Vaikka Kerho ottikin selkeän ja mieluisan voiton nylkiessään Ilveksen, ei tätä voittoa kauhean kauan kannata juhlia. Ainuttakaan sarjapistettä ei tästä tilille tullut. Seuraavaksi luvassa on työtä ja lisää työtä. Sen jälkeen sitten katsellaan, pysytäänkö ensi sunnuntaina vielä viime kaudella Veikkausliigassa pelanneen Rovaniemen Palloseuran kyydissä millään tavalla.

SJK: Petri Tuomela, Timo Rauhala, Petri Niemi, Tiitus Lehtinen, Jaakko Lampi, Ville Pajula, Ville Ylinen, Miikka Tuovila (59. Samir Bouroussi), Mikael Muurimäki (75. Miika Asunmaa), Juha Etelä-Aho (46. Teemu Penninkangas), Mikko Ylihärsilä (73. Jussi Kankaanpää)