123 456 7890

Kerho pisti Jaron ahtaalle
SJK – FF Jaro 1-2 (0-1, 1-1)
05 min 0-1 Papa Niang
83 min 1-1 Teemu Penninkangas
105 min 1-2 Petter Meyer

Pietarsaarelainen veikkausliigajoukkue FF Jaro sai tehdä todella täyden päivätyön ja vieläpä sangen hikisen sellaisen vierailtuaan Seinäjoella Suomen Cupin 5. kierroksen ottelussa. Seinäjoen Jalkapallokerho ei hävennyt tippaakaan ammattilaisjoukkueen kyydissä, vaan pakotti punanutut jatkoajalle.

Kerhon historian viides Suomen Cupin ottelu oli ylivoimaisesti huikein trilleri, mitä lyhyen historian aikana on nähty. Siipirikkoinen kotijoukkue haastoi koko sydämellään viime sunnuntain liigaottelusta seitsemän miestä avaukseen vaihtaneen FF Jaron pystyen pelaamaan melko hyvää ja viihdyttävääkin peliä, vaikka vastassa olikin paria sarjaporrasta ylempänä pelaava ammattilaisjoukkue.

Ottelu oli latistua noin 930 katsojan harmiksi jo alussa, sillä vieraat iskivät pallon verkkoon ennen kuin pelikello oli Jouppilanvuoren tekonurmella ehtinyt edetä edes viiden minuutin kohdalle. Vieraat saivat vapaapotkun noin 20 metristä, jonka Sebastian Mannström tulitti muuriin, mutta sai paluupallon takaisin ja levitti sen oikealle Papa Niangille, joka laukoi volleysta unelmavedon aivan kotijoukkueen maalin takanurkkaan.Yleensä nuo tuollaiset vedot päätyvät sinne VIP-telttaan ja kaatavat puolet ruoka- ja juoma-astioista. Ilkan ja iPrintin väen onneksi näin ei suinkaan käynyt. Kerhon harmiksi pallo päätyi maaliin.

Ehkä tuo maali toi hyvänolon tunteen vieraille, sillä se jäi ensimmäisen puoliajan ainoaksi laukaukseksi kohti isäntien maalia ja peli tasoittui selkeästi. Ei toki Kerhokaan maalipaikoilla päässyt juhlimaan ennen kuin toisella puoliajalla, jolloin isännät ottivat pelistä selkeän otteen.

Jos ei ollut tekopaikkoja kummallakaan isommin ensimmäisellä puoliajalla, ei siistissä ottelussa ollut juuri vapareita tai kulmureitakaan. Vasta ottelun toisella jaksolla alkoi tapahtua ja tuntui siltä, että musta-asuinen kotijoukkue oli saanut uskoa omiin taitoihinsa mitä pidemmälle ottelu eteni.

Peli oli ehtinyt vanhentua hieman yli tunnin kun kotijoukkue sai Jaron maalista katsottuna vasemmalta kulmurin. Miikka Tuovilan erinomainen kulma yllätti Jesse Östin, joka haparoi ja pudotti pallon. Pallossa olivat ensimmäisenä ensin Teemu Penninkangas ja heti perään Mikko Ylihärsilä.

Monesta vaikutti, että pallo olisi käynyt jo maalissa, mutta näin ei tuomaristo tilannetta arvioinut. Avustavana paikallinen Juha Kallionpää oli tilanteessa kyllä hyvin linjalla, joten lienee syytä uskoa, että pallo ei maaliin saakka sitten päätynyt. Tuo harmittava tilanne ei onneksi kuitenkaan kotijoukkuetta lamaannuttanut, vaan antoi pikemminkin lisää virtaa.

Henri Saranpään viuhuva kuti painui vain pallon verran tolpan juuresta ohi 73. minuutilla, mutta vastaavasti heti seuraavasta tilanteesta vielä viime kaudella Kerhon väreissä pelannut Tommi Haanpää kolisutteli maalipuita. Ottelun jatkoajalla Tommilla oli toinen vieläkin parempi paikka hänen päästyään nokikkain Petri Välimäen kanssa. Hyvän ottelun pelannut “Pete” veti kuitenkin pidemmän korren torjuen tilanteen eleettömästi.

Eikä peli ehtinyt vanhentua kuin pari minuuttia ja jälleen oli Jaron maalilla tapahtumia Miikka Tuovilan keskitettyä mainiosti Mikko Ylihärsilälle, joka ei aivan yltänyt palloon. Kotijoukkueen kova työ palkittiin ottelun 83., jolloin ensimmäisen vuoden A-juniori, Teemu Penninkangas, tulitti huikean vedon huudattaen miltei tuhatpäistä kotiyleisöä tasoituksellaan.

Kotijoukkueen kannalta ilahduttavaa oli myös se, että tasoitus oli vähintään ansaittu. Vielä tasoituksen jälkeenkin kotijoukkue jaksoi taistella ja punnertaa. Olipa maalikin lähellä, sillä noin 35 metristä kohti takatolppaa kiertäneen vaparin Öst arvioi täysin väärin ja pallo painui vain vajaan metrin ohi maalin.

Veikkausliigajoukkueen pakottaminen jatkoajalle oli Kakkosen seuralta jo ihan kelvollinen suoritus, eikä bensaa tuntunut enää olevan tankissa nimeksikään kun jatkoille mentiin.

Viimeisten 30 minuutin aikana liigamiehistö vei ja isännät yrittivät sinnitellä sisukkaasti mukana. Taisteluun riitti voimia vielä vartin verran, mutta juuri ennen jatkoajan ensimmäisen puolikkaan päättymistä Sebastian Mannström nosti päätyrajalta pallon pilkun kohdalle, mistä vaihtomies Petter Meyer iski vieraille maalin. Jarolla oli jatkoajan toisella puoliskolla useita tilanteita, joista joukkueen olisi kaiken järjen mukaan pitänyt kyetä ehostelemaan loppunumeroita, mutta niin ei käynyt ja se oli kuin olikin koitua pietarsaarelaisten kohtaloksi.

Mentiin nimittäin jo jatkoajan viimeistä minuuttia Kerhon Miikka Tuovilan noustua mainiosti vetopaikkaan ja lauottua pallon takatolppaa nuollen ohitse.

Vaikka Kerho putosikin Suomen Cupista, ei kenenkään ole syytä olla pettynyt tapaan, jolla laulukuoroon lähdettiin. Jo ennen jatkoaikaa pelaajille haettiin suolaa kramppien alettua kiusata yhtä sun toista. Joka ikinen pelaaja näytti nyt omaa osaamistaan parhaimmillaan.

Samanlaista peliä jos pystyy esittämään sarjassa, ei pitäisi vastaan tulla yhtään lähimainkaan niin taitavaa joukkuetta kuin minkä Jaro nakkasi kehiin. Uusi yleisöennätys näki jo toistamiseen tällä kaudella päivänvalon. Ilmiselvästi jotakin on todellakin tehty oikein.

Viihdyttävä ottelu ei takuulla jättänyt ketään katsomoon tullutta kylmäksi. Pieni ja piskuinen Kerho pisti parastaan. Vaikka se ei riittänyt sympaattisen FF Jaron kaatamiseen, ainakin se antoi kipinää ja ilon hetkiä. Ainakin se antoi uskoa ja toivoa. Tällaisten hetkien vuoksi näitä hommia tekevät niin pelaajat, valmentajat kuin katsomoon kannustamaan saapuvat kannattajatkin.

Jos jossakin hommassa tilanne meni Kerhon eduksi, meni se totaalisella dominanssilla katsomossa noin 100-0. Ei juuri kuulunut pietarsaarelaisten kannustusta, eikä juuri ollut Jaromenkojen Waterlookaan kaukana.Kloppien ääni kuului, kaikui ja raikui komeasti.

– Tämä oli cupjalkapalloa parhaimmillaan. Upea ilta, hieno tunnelma, mukavasti yleisöä ja dramatiikkaa. Toivottavasti me pian pelaamme liigassa yhtä aikaa, FF Jaron toimitusjohtaja, Niklas Storbacka, totesi pelin jälkeen ilmiselvästi hiukan huojentuneena lopputuloksesta.

Ei ole epäselvää, etteikö Jaro olisi jatkopaikkaansa ansainnut. Kerrankin parempi joukkue voitti! Kerhon väki toivoo luonnollisestikin pietarsaarelaisille erinomaisen hyvää arpaonnea ja cup-junan äänekästä puksuttamista ihan loppuun saakka.

Kokoonpanot:
SJK: Petri Välimäki, Ville Pajula (v), Jaakko Lampi, Petri Niemi (46. Tiitus Lehtinen), Nuutti Panula, Toni Kujala (33. Timo Rauhala), Ville Ylinen, Miikka Tuovila, Henri Saranpää (81. Saku Koskinen), Teemu Penninkangas, Mikko Ylihärsilä

FF Jaro: Jesse Öst, Tillman Grove (v), Maksim Vasiljev, Nosh A Lody, Heikki Aho, Sebastian Mannström, Jani Sarajärvi, Marco Matrone, Papa Niang (v, 24. Tommi Haanpää), Thomas Kula (66. Ymer Xhaferi), Björn-Erik Sundqvist (46. Petter Meyer)