123 456 7890

SJK Akatemia selvitti tiensä Respect Suomen Cupin viidennelle kierrokselle voittamalla TP-47:n 2-1-lukemin. Akatemia aloitti ottelun vahvasti ja siirtyi johtoon jo toisella minuutilla Onni Valakarin rangaistuspotkumaalilla. Lisää tuli varttia myöhemmin, kun Emil Lidman onnistui maalinteossa. Torniolaiset kavensivat 2-1:een, mutta enempää osumia ei nähty, joten SJK Akatemia nappasi komean voiton. Viidennellä kierroksella vastaan tulee Kakkoseen noussut FC Legirus Inter. Ottelun voittaja selviytyy lohkovaiheeseen.

SJK Akatemia – TP-47 2-1 (2-1)
1-0 02min Onni Valakari rp.
2-0 16min Emil Lidman
2-1 34min Thomas Sebora Koroma

SJK Akatemia aloitti ottelun erittäin vahvasti, eikä ensimmäistä maalia tarvinnut kauaa odotella. Emil Lidman syötti boksiin Onni Valakarille, joka kaadettiin. Seurauksena oli rangaistuspotku, jonka Valakari laukoi itse varmasti maaliin.

Emil Lidman teki debyyttinsä Veikkausliigassa viime kaudella, mutta loukkaantumiset pilasivat nuorukaisen tämän kauden lähes kokonaan. Lidman pelasi vasta kauden toisen ottelunsa. 16. minuutilla Lidman vei SJK Akatemian 2-0-johtoon, kun hän ohjasi oikealta laidalta tulleen keskityksen lähietäisyydeltä maaliin.

Ottelu oli erilainen kuin Akatemian useimmat ottelut tällä kaudella, sillä molemmat joukkueet pyrkivät pelaamaan. Akatemian syöttöpeli toimi totuttua kovempaakin vastustajaa vastaan mallikkaasti. Useat Akatemian hyvät hyökkäykset kuihtuivat kasaan paitsioiden takia.

Vierasjoukkue pääsi peliin paremmin mukaan puolen tunnin tienoilla ja kavennusmaali nähtiinkin 34. minuutilla. Juho-Teppo Berg syötti boksissa linjan taakse Jaakko Pyynylle, joka keskitti maalin eteen Thomas Sebora Koromalle, jolla oli helppo työ laukoa pallo maaliin.

Tasoituskin oli lähellä syntyä, kun Jaakko Pyynyn ja Aleksi Isomäen prässi puri Akatemian puolustukseen. Molemmilla TP:n pelaajilla oli erinomaiset paikat, mutta maalivahti William Gäddnäs ja SJK Akatemian puolustus saivat torjuttua ja blokattua yritykset.

Toisella puoliajalla SJK Akatemialla oli muutama hyvä mahdollisuus siirtyä kahden maalin johtoon. Joonas Lepistö keskitti vastahyökkäyksen päätteeksi Onni Valakarille. Keskitys karkasi aavistuksen verran liian pitkälle, eikä Valakari päässyt kunnolla puskemaan. Akatemian toisen puoliajan paras paikka tuli, kun Matti Lähde keskitti oikealta laidalta, ja pallo tuli pelaajaryppään läpi Aleksis Lehtoselle. Lehtosen laukaus meni kuitenkin niukasti yli maalin.

Lopussa TP-47 painosti rajusti. Etenkin Koroman laitanousut tuottivat ongelmia kotijoukkueen puolustukselle. 70. minuutilla Koroma laukoi hyvin, mutta Gäddnäs venyi pallon tielle ja Akatemian puolustus hoiti reboundin pois maalilta.

Kymmenisen minuuttia ennen loppua Ville Juvosella oli erinomainen sauma tasoittaa ottelu, mutta Juvonen jäätyi maalipaikassa pahasti. Tämän jälkeen Thomas Koroma keskitti oikealta takatolpalle Jaakko Pyynylle, jonka viimeistely-yritys meni selvästi yli maalin.

TP:n painostuksesta huolimatta SJK Akatemia kesti loppuun asti ja otti komean voiton Kakkosen keskikastiin kuuluvasta joukkueesta. Voitto tarkoitta sitä, että SJK Akatemia on yhden voiton päässä kauden 2017 Respect Suomen Cupin lohkovaihepaikasta.

Joukkue kohtaa kauden päätösottelussa FC Legirus Interin, jonka tämän kauden saldo on hurja. Joukkue voitti oman Kolmosen lohkonsa ylivoimaisesti. 22 ottelusta se voitti 21 ja pelasi yhden tasapelin. Maaliero 105-13 kertoo aika paljon. Lisäksi joukkue voitti Regions› Cupin päästämättä maaliakaan koko cupissa. Kauden 2016 Respect Suomen Cupissa joukkue hävisi IFK Mariehamnille vasta jatkoajalla. Vieläpä niin, että IFK:n tasoitusmaali nähtiin varsinaisen peliajan viidennellä lisäaikaminuutilla. Haaste on siis kova, mutta SJK Akatemia on pudottanut cupista jo kolme ensi kauden Kakkosen joukkuetta. Ottelu pelataan OmaSp Stadionilla todennäköisesti ensi viikonloppuna, tarkempi ajankohta selviää myöhemmin.

Erittäin hieno voitto kovaa ja sarjatasoa ylempänä pelaavaa joukkuetta vastaan. Vastustaja paineisti, mutta kestimme sen hienosti. Pelasimme hyvin sekä pallollisena että pallottomana. Nyt olemme voiton päässä unelmasta, lohkovaihepaikasta. Vastustajan syöttöpeli oli hyvää ja meidän täytyi olla kurinalaisia ja pysyä hyvin muodossa. Onnistuimme siinä erittäin hyvin. Lopussa TP pelasi suoraviivaisemmin, joten meidän piti puolustaa eri tavalla eli voittaa pääpalloja, puolustaa boksiamme ja voittaa irtopalloja, sanoi SJK Akatemian päävalmentaja Brian Page.

Kaksijakoinen kausi

Joukkueen kausi alkoi tuloksellisesti nihkeästi, kun ensimmäisestä neljästä ottelusta saaliiksi jäi vain 4 pistettä. Tätä seurasi peräti 10 ottelun voittoputki Kolmosessa ja siinä sivussa kaatui Kakkosen Närpes Kraft Suomen Cupissa. Voittoputki katkesi Pietarsaaressa elokuussa, kun JBK oli parempi 2-0-lukemin. SJK Akatemia ei kuitenkaan hätkähtänyt tappiota, vaan palasi välittömästi voittojen tielle ja kaatoi Kiiston ja KPS:n. Elo-syyskuun vaihde oli kuitenkin Akatemialle vaikea. Sporting Kristina, Sundom IF, Sisu-Pallo ja Esse IK nappasivat täyden pistepotin Akatemiaa vastaan. Hieno voitto Kajaanin Hakaa vastaan kuitenkin vei joukkueen jatkoon Suomen Cupissa.

SJK Akatemia päätti Kolmosen kautensa neljään perättäiseen voittoon, mikä kohotti joukkueen itseluottamusta. Alkukaudesta joukkueen kovin maalitykki oli Joonas Lepistö, joka teki kauden ensimmäisessä seitsemässä Kolmosen ottelussaan peräti 12 maalia.

Ikävien loukkaantumisten takia tahti hiipui, mutta nuorukainen teki hurjan alun jälkeenkin vielä neljä maalia. Loppukauden aikana Aatu Kujanpää on tehtaillut maaleja hyvällä tahdilla. Viimeisessä 15 ottelussa Kujanpää on tehnyt 13 maalia, suuri osa näistä on suoraan vapaapotkuista tai kaukolaukauksista.

Ketkä selviytyvät lohkovaiheeseen?

Viidennen kierroksen otteluparit ovat:

SJK Akatemia – FC Legirus Inter
HauPa – NJS
Kings SC – MP
Pallo-Iirot – Klubi 04

Ottelut tulee pelata 23.10. mennessä. Viidennen kierroksen voittajat selviytyvät ensi vuonna alkavaan Suomen Cupin lohkovaiheeseen, jossa pelaa yhteensä 30 joukkuetta. Tämän kauden Veikkausliigan, Ykkösen ja Ykkösen nousukarsintajoukkueilla on paikka lohkovaiheeseen.

SJK Akatemia – TP-47 2-1 (2-1) 1-0 02min Onni Valakari rp. 2-0 16min Emil Lidman 2-1 34min Thomas Sebora Koroma
Lopussa TP-47 painosti rajusti. Etenkin Koroman laitanousut tuottivat ongelmia kotijoukkueen puolustukselle. 70. minuutilla Koroma laukoi hyvin, mutta Gäddnäs venyi pallon tielle ja Akatemian puolustus hoiti reboundin pois maalilta. Kymmenisen minuuttia ennen loppua Ville Juvosella oli erinomainen sauma tasoittaa ottelu, mutta Juvonen jäätyi maalipaikassa pahasti. Tämän jälkeen Thomas Koroma keskitti oikealta takatolpalle Jaakko Pyynylle, jonka viimeistely-yritys meni selvästi yli maalin.
SJK Akatemia: William Gäddnäs MV, Matti Lähde, Ville Pajula, Joona Ala-Hukkala, Nicolas Kotamäki, Janne Tuohisaari, Onni Valakari, Jaakko Vihanta (66› Jesse Sundman), Aatu Kujanpää, Emil Lidman (58› Aleksis Lehtonen), Joonas Lepistö