123 456 7890

Seinäjoella 5. marraskuuta vuonna 2007 perustettu Seinäjoen Jalkapallokerho täyttää tänään viisi vuotta. Neljän Kakkosen kauden ja yhden Ykkösen kauden jälkeen SJK on noussut näkyväksi osaksi Suomen futiskartalle ja kirjoittanut nimensä historian kirjoihin nappaamalla Palloliiton alaisten sarjojen tappiottomien otteluiden putken, Kakkosen piste-ennätyksen, Suomen Cupin viimeisen Pikkufinaalin ja A-junioreiden SM-pronssin nimiinsä.

Sepsi-78:n ja TP-Seinäjoen fuusiosta syntynyt SJK on viidessä vuodessa kasvanut täysiveriseksi jalkapalloseuraksi, jonka nimissä on kaksi miesten joukkuetta Palloliiton alaisissa sarjoissa ja juniorit kaikissa ikäluokissa pallokoululaisista lähtien. Koko SJK-perheeseen kuuluu tänä päivänä yli 400 ihmistä ja katsojaluvuilla mitattuna se on noussut Seinäjoen suosituimmaksi urheiluseuraksi jättäen keskiarvoissa taakseen jopa korkeammilla sarjatasoilla pelaavia seuroja.

Seinäjoen Jalkapallokerho ja SJK Juniorit juhlistavat viisivuotissynttäreitään yhdessä kauden 2012 päätös- ja palkintojenjakotilaisuudessa Törnävä-salissa huomenna tiistaina 6.11. klo 18.00 alkaen.

Historiaa ja taustaa

Seinäjoen jalkapallohistoria alkoi jo vuonna 1930, jolloin Seinäjoen kauppalassa perustettiin Seinäjoen Palloseura eli SePS. Palloseuran muita lajeja oli mm. jääpallo, jossa menestystä tulikin alkuaikoina enemmän. Vuodeksi 1945 se nousi ensimmäistä kertaa jalkapallossa Suomen toiseksi korkeimmalle tasolle.

Vihreässä asussa pelannut SePS pysyi pitkään ainoana jalkapalloseurana pitäjässä ja vasta 50-luvulla Seinäjoen Sisu otti lajin mukaan kirjoonsa. Sisusta tuli vuonna 1961 toinen seinäjokelainen seura, joka nousi Suomen toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Samoin 50-luvulla, tarkemmin sanottuna vuonna 1955, perustettiin Törnävän Pallo-55, joka oli ensimmäinen täysin jalkapalloon keskittynyt seura. TP-55 vaihtoi myöhemmin 90-luvulla kutsumanimekseen TP-Seinäjoki, mutta yhdistys taustalla oli edelleen sama.

Seinäjoen Palloseura meni nurin vuonna 1977 ja vuonna 1978 perustetiin sen sarjapaikalle Sepsi-78. Sepsi pelasi kokosinisissä ja siitä tuli 80-luvulla toistaiseksi menestynein seinäjokelaisjoukkue. TP-Seinäjoki nousi Sepsin kulta-ajan jälkeen sen menestyksen jatkajaksi 90-luvulla, kun joukkue vuonna 1996 nousi Veikkausliigaan. TP-Seinäjoki kasvoi viimeistään tässä vaiheessa isoimmaksi jalkapalloseuraksi Seinäjoella ja sen juniorityö kehittyi huomattavasti organisoidummaksi, vaikka edustusjoukkue putosikin heti seuraavaksi kaudeksi takaisin Ykköseen.

Taloustilanne kävi molemmille seuroille vaikeaksi 2000-luvulle tultaessa ja keskinäinen kilpailu alasarjoissa söi sekä Sepsin että TP-Seinäjoen resursseja. Seinäjoki tuotti edelleen lupaavia junioreita ja taitokilpailujen voittajia, mutta näistä lahjakkuuksista ei saatu jalostettua pelaajia miesten edustustasolle ja moni lupaus lähtikin muualle jatkamaan uraansa. Tälläisissä olosuhteissa syntyi vuonna 2007 kokomustissa esiintyvä Seinäjoen Jalkapallokerho, SJK, jonka tarkoituksena on alusta asti ollut tarjota paikka kaupungin omille huippujunioreille jatkaa pelaamista omassa kotikaupungissaan, omassa seurassa.

SJK sai Sepsin sarjapaikan Kakkosen C-lohkossa, Sepsin perustaessa edustusjoukkueen Kutoseen. TP-Seinäjoki luovutti paikkansa Kakkosessa tiputtautuen Neloseen. Sepsi-78 ja TP-Seinäjoki jatkoivat siis omilla nimillään junioritasolla ja alasarjoissa, mutta molemmat seurat puhalsivat yhteen hiileen Kerhon taustalla ja molempien seurojen edustajat istuivat myös lippulaivan hallituksessa.

Kerhon perustamiseen vaikuttivat suuresti kaksikko Martti Nummensalo ja Mikko Latomäki, joista jälkimmäinen valittiin myös sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Joukkueen pelaajisto koottiin sekä Sepsin että TP-Seinäjoen Kakkosen miehistöistä ja valmentajaksi valittiin TP-Seinäjokea valmentanut irlantilainen Thomas Dunne. Dunnen pesti oli kuitenkin lyhytaikainen ja miehen korvasi kesken kauden maalivahtivalmentajana toiminut Jari Kujala. Kujala ei kauden jälkeen kuitenkaan halunnut jatkaa päävalmentajana vaan hänen apunaan ollut Esa Haanpää otti valmennusvastuun kaudella 2009.

SJK perusti oman A-juniorijoukkueen kauden 2008 päätteksi ja myös TP-Seinäjoen B-juniorijoukkue liitettiin myöhemmin Kerhon organisaatioon. Lahjakkaimmista junioripelaajista koottu SJK Akatemia osallistui talvisin talenttiakatemioiden SM-sarjaan. TP-Seinäjoen edustusjoukkue yhdisti yli-ikäisten pelaajiensa kohdalla voimat Sisun nelosdivarijoukkueen kanssa ja he perustivat oman uuden seuran nimellä Sisu-Pallo. Sisu jatkoi junioritoimintaansa edelleen omalla nimellään, kuten teki TP-Seinäjokikin. Sepsin edustusjoukkue pelasi tässä vaiheessa edelleen Kutosessa, mutta se luovutti kesken kauden ja lopetti toimintansa.

Seinäjokelaiset ottivat Kerhon heti alusta alkaen omakseen. Luonnollisesti soraääniäkin toki kuului, mutta kaikki ymmärsivät yhteistyön tärkeyden. Katsojia kävi jo tässä vaiheessa Kakkosen tason huomioiden merkittäviä määriä, joskaan ihan samoille luvuille ei vielä päästy mitä ne olivat viimeisellä Kakkosen kaudella 2011.

Kauden 2009 päätteeksi SJK valitsi uuden hallituksen ja samalla puheenjohtajaksi tuli Latomäen kaksivuotiskauden jälkeen nykyinen puuhamies Raimo Sarajärvi, joka toi omat resurssinsa ja kontaktinsa tehokkaasti seuran toimintaan mukaan. Samalla alettiin suunnittelemaan kaiken junioritoiminnan yhdistämistä Sepsin ja TP-Seinäjoen kesken, mutta tämä ei kuitenkaan vielä toteutunut.

Sarajärvi julisti uuden mission seuralle, jonka tavoitteena oli nostaa joukkue ensin Ykköseen ja pärjätä siellä. Kaikkea toimintaa ammattimaistettiin ja seura houkutteli mukaan nimekkäitä sponsoreita. Myös Wallsport Areena oli valmistunut edellisvuonna ja siitä tuli tärkeä koti Kerholle talvikausiksi.

SJK vaihtoi jälleen myös valmentajaa, kun kauden 2009 päätteeksi Haanpään korvasi vaasalainen Tomi Kärkkäinen. Haanpää jatkoi seuran juniorivalmennuksessa. Kauden 2010 jälkeen SJK perusti myös Reservijoukkueen, joka muodostettiin Nurmon Pallon sarjapaikalle sen tippuessa Neloseen.

Kerhon budjetti kasvoi Sarajärven tulon myötä ja kauden 2010 päätteeksi SJK hommasikin tukun ammattilaispelaajia ja vahvistuksia. Myös valmentaja vaihtui jälleen, kun Kärkkäinen vaihtui Christoffer Kloohon ja Max Peltoseen. Vahvistuksia hankittaessa ohjenuorana oli kuitenkin pelaajien mahdollisuus osallistua junnujen valmennukseen ja mitään jäähdyttelijöitä ei seuraan haluttu. Kaudella 2011 SJK operoi noin 250 000 euron pelaajabudjetilla ja koko seuran budjetti keikkui 400 000 euron paikkeilla.

Kauden 2011 päättyessä kaivattuun sarjanousuun Kerhon tilanne oli mallillaan. Yleisö oli löytänyt joukkueen ja lehterit pullistelivat Ykkösen karsintaotteluissa katsojia. Mediakin huomioi seuran jopa valtakunnallisesti ja joukkueen kannattajat, Klopit, oli palkittu jo ennen kautta Pohjanmaan Urheilugaalassa Vuoden Jokeri-palkinnolla, kannattajakulttuurin ja ottelutapahtuman tunnelman edistäjänä.

SJK teki nousukaudellaan Kakkosen kaikkien aikojen piste-ennätyksen ja Suomen ennätyksen perättäisissä tappiottomissa otteluissa. Putki alkoi jo kaudella 2009 ja se kesti yhteensä 44 sarjaottelua, päättyen vasta vuonna 2012 Ykkösessä. Muutenkin vuosi oli Kerholle huikea, kun SJK Reservit nousivat ensimmäisellä yrityksellään Kolmoseen, SJK A-juniorit voittivat SM-pronssia ja edustusjoukkue voitti vielä syksyllä Suomen Cupin Pikkufinaalinkin.

SJK nousi myös kaikkein suosituimmaksi joukkueeksi Seinäjoella kaudella 2011, jos suosituimmuutta mitataan puhtaasti katsojamäärillä. Kerho ohitti keskiarvollaan mm. erinomaisia lukuja Salibandyliigassa keräävän Seinäjoen Peliveljet ja Superpesisjoukkue Nurmon Jymyn. Kauaksi taakse jäivät myös Vaahteraliigan Crocodiles, maahockeymestari Seinäjoki United ja divarissa lentopalloa pelaava Kuutoset. Huomioitavaa on että SJK onnistui kipuamaan ykkösijalle pelatessaan vain Kakkosessa.

Kaupungin harrastajamäärillä mitattuna jalkapallo on suurin laji Seinäjoella ja Kerhosta tuli suurin seura myös jäsenmäärällä mitattuna, sillä kaudesta 2012 lähtien kaikki TP-Seinäjoen alaisuudessa aiemmin olleet juniorijoukkueet siirtyivät pelaamaan SJK Junioreiden nimen alle.

Kauden 2012 päätteeksi SJK Reservit nousi komeasti Kakkoseen ja edustusjoukkue saavutti hopeamitalit Ykkösessä. Katsojamäärät kasvoivat entisestään ja SJK palkittiin Palloliiton toimesta laatutapahtumakilpailun voittajana, eli Ykkösen parhaan ottelutapahtuman järjestäjänä.

Suomen menestyksekkäimpiin seuravalmentajiin kuuluva Keith Armstrong palkattiin Kerhon urheilutoimenjohtajaksi kauden 2012 loppupuolella ja joukkueen päävalmentajaksi valittiin samalla entinen Suomen maajoukkuemies ja kansainvälisen uran tehnyt Simo Valakari.

Kerhosta on kasvanut viidessä vuodessa täysiverinen jalkapalloseura, joka pystyy tarjoamaan korkealla tasolla koko jalkapalloilijan uran pallokoulusta aina miesten edustusjoukkueisiin. Seuran seuraavana etappina on pelata viimeistään vuonna 2015 Veikkausliigassa ja olla ylipäätään tulevaisuudessa Suomen paras paikka 15-20-vuotiaille pelaajille.